18. november 2008

Erotisk ligestilling

Hvordan kommer kvinders erotiske side til at blomstre og påvirke samfundet?

Forudsætningen er, at den bliver reflekteret, formuleret og erkendt som en vigtig medspiller i kvinders personlige udvikling, siger redaktøren Pia Deleuran i sit vægtige forord til Den erotiske side – om kvinder og lyst, som udkom på forlaget Siesta i oktober måned.

I den offentlige debat er vi vant til, at ligestilling i dag handler om topjob og barselsorlov, men denne bog vil skabe ligestilling i forhold til at definere den kvindelige seksualitet. Når kvinder ikke længere er underlagt en patriarkalsk kulturs forståelse af den, må vi selv sætte ord, følelser og handlinger på. Derfor får vi 30 forskellige kvinders fortællinger om krop, sex, nydelse og sanselighed. Og indrømmet, det er ikke lige revolutionerende, alt hvad de skriver, men der er mange modige og engagerede bidrag. Måske er det første skridt, at almindelige kvinder sætter ord og fortællinger på deres lyster og oplevelser, det vigtigste? Måske er der her et større tabu, end vi vil være ved?

Det handler grundlæggende om kvinders ret til egen krop, hvilket flere af bidragyderne berører. Det handler om som kvinde ikke at købe sandheden om mænds naturligt store seksuelle behov. Det handler om som kvinde at være subjekt for egen lyst, ikke blot at stå til rådighed for mandens. - Når det er sagt, så er det mest skræmmende måske i virkeligheden, at lysten har så dårlige vilkår i det moderne, rationelle liv? Osse dette berøres i flere fortællinger.

Man kan stille sig selv spørgsmålet: Hvad vil der ske, hvis kvinder for alvor bliver i stand til at integrere deres erotiske kræfter?

Et bud kom der fra sommerens Abba-film, hvor den vitale og frodige Meryl Streep generobrede livsgrundlaget på sin græske ø og fik den afrodisiske kilde til at springe påny ved vor kulturs rødder. – Sikket glædesscenarium!

Jeg forestiller mig, at Den erotiske side på lang sigt netop har dette for øje. Derfor kan jeg kun sige: Mamma Mia for en vigtig bog!

Ingen kommentarer: